Over mij

foto overmij_640x623
foto 2 over mij_640x639

Ontwikkeling van de kunstenaar
Zo lang ik mij kan herinneren vond ik tekenen en schilderen het fijnste om te doen. Mijn gevoelens en belevingen vertalen in kleuren en compositie. Materiaal leren kennen en gebruiken is een belangrijk onderdeel van mijn huidige werk. Waar ik in de pubertijd mijn schilderijen en tekeningen steeds meer ging perfectioneren, ligt mijn aandacht nu in het leren loslaten van perfectie. In mijn werk tracht ik de verbinding met het lichaam te onderzoeken, met name het vrouwenlichaam. Bewust kies ik er steeds vaker voor plekken in het werk open te laten of lijnen niet door te trekken om de kijker in zijn verbeeldingskracht te prikkelen en tegelijkertijd mijn gewoonte te willen perfectioneren te onderzoeken. De worsteling van acceptatie van ‘dat wat er is’ houdt mij dagelijks bezig. Het heeft jaren geduurd voor ik mijn plek durfde in te nemen als kunstenaar en kon accepteren dat het niet zichtbare, het niet tastbare mijn voedingsbron is. Naast werken al kunstenaar organiseer ik ook met regelmaat evenementen in de Walburgiskerk te Zutphen. Hierbij staan ontspanning d.m.v. yoga en muziek centraal. Meer hierover vind je onder het kopje “Yoga”op mijn website.

Huidig werk
In mijn werk zoek en voed ik de verbinding met emotie en gevoel. Soms ook de donkere en onzeker gevoelens die we goed kunnen verbergen, waarvan we denken dat die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik vertaal deze in kleur en onderwerp. Juist door ze in mijn werk ruimte te geven kunnen ze gevoeld en doorleefd worden. In de portretten die ik schilder probeer ik de persoon in zijn kleur en uitstraling te vangen. Daarnaast voel ik altijd een verbinding met dat wat ik maak. Is die verbinding er niet of is deze geforceerd, dan zie je dat zeker terug in het werk.

Materiaal
Ik werk vaak met acryl, maar soms neemt olieverf zijn plek even in. Mijn werk is gelaagd en wordt gedragen door verschillende ondergronden. Soms doeken, soms papier, en tegenwoordig ook karton. Karton lijkt mijn blokkades direct weg te nemen en een werkflow te creëren. Mijn interesse in kunst maar ook in het leven lijkt te gaan over voorwerpen en ondergronden nieuw leven inblazen. De betekenis van een stuk karton lijkt weinig gelaagd, maar ontstaat er een afbeelding of schilderij dan veranderd de waarde van zo’n stuk karton. Voor mij vormt het een directe verbinding met het uit te werken gevoel of idee. Er is geen druk naar het eindresultaat toe, enkel het moment van ontstaan en mijn aandacht in het moment. Aankomend jaar neem ik de tijd dit te onderzoeken en wellicht uit te werken in een nieuwe serie.